En amerikaniseret detailhandel

Dansk A, toårigt hf

Overordnede opgaver - for at komme i gang med Samvirkedatabasen

1

”Amerikanisering” er et begreb, som eftertiden (bl.a. historikerne) har fundet på for at beskrive en udvikling, der tog sin begyndelse i Danmark i 1950erne.

  • Søg i Samvirke databasen for at finde ud af, hvornår begrebet opstod og hvad det betyder og om betydningen har ændret sig over tid. 
  • Søg på Historie-online eller Danmarkshistorien.dk efter relevante informationer til at nuancere og bekræfte / afkræfte den fortælling, som du finder i Samvirke bladene.

2

Lav et persongalleri med personerne, som nævnes i temateksten. Notér:

  • Personens levetid
  • Personens tilknytning til FDB
  • Evt. indbyrdes forhold mellem personerne
  • Hvorfor personen er vigtig i forhold til temaet "En amerikaniseret detailhandel". 
  • Vær opmærksom på personer, som omtales og citeres, men som ikke har nogen tilknytning til FDB. Hvorfor har forskeren inkluderet dem i dette tema?

For at kunne løse denne opgave, er du nødt til at finde information om personerne andetsteds. Søg i Samvirke databasen først, dernæst på nettet.

Notér hvor du finder oplysningerne og lav en kildeliste, som indsættes ved dit persongalleri. Støder du på andre navne i Tema 1 teksten, skal du også finde biografisk information om dem og føje dem til dit persongalleri.

Opgaver til temateksten

Forskerens stemme i teksten. 

  • Hvorfor bruger forskeren virksomhedshistoriker Espen Ekbergs liste over ”tre afgørende forandringer i den europæiske dagligvarehandlen [sic] i efterkrigstiden” som indgang til  temateksten? Undersøg, hvem Espen Ekberg er. Er han en lødig kilde? Hvordan kan du se det?
  • Hvordan bruger forskeren Udenrigsministeriets rapport ”Om selvbetjeningsbutikker” (Se note her) fra 1953 i forhold til form og indhold af temateksten? 

”Både på det juridiske område med bl.a. revisioner af Konkurrenceloven, på det kulturelle og i forretningslivet blev Danmark i 1950’erne og 1960’erne karakteriseret af en hidtil uset grad af amerikanisering, forstået som spredning af (nord)-amerikanske idealer og praksisser.” (Læs her)

  • Find eksempler på amerikanisering i Danmark i hhv. 1950’erne og 1960’erne og ordn eksemplerne under overskrifterne Forretningsliv, Kultur, Madvaner, Mode, Transport, Mode, Bolig, Forbrugsvaner. Søg efter forsider, billeder, reklamer og artikler på Samvirke databasen, som du bruger til at lave et mini-kompendium som illustrerer begrebet amerikanisering. Husk at lave en litteratur- og billedliste, hvor du anfører hvornår billeder mm er fra og hvor du fandt dem.
  • I episode 24 af Matador (Danmarks Radio, produceret 1978-1982), som hedder ”New Look” og foregår i 1947, har karakteren Mads Skjern været i Amerika for at studere nye forretningsmetoder.  Se episoden her: www.dr.dk/Bonanza/ og notér sekvenser og replikker, som peger mod amerikaniseringen i Danmark.
  • Ifølge temateksten fremstod USA i 1950’erne og 1960’erne ”som et sandt slaraffenland” (læs her) for danskerne, som tog begejstret imod alt amerikansk. Denne begejstring mødte først kritik med ungdomsoprøret i slutningen af perioden. Søg på ”Ungdomsoprør” på Samvirke databasen først, dernæst på danmarkshistorien.dk og andre. Hvad gik de unge danskeres kritik af USA ud på? Var de selv inspireret af USA og i så fald, hvordan?

3

”Hvis det går med dagligvarerne som det er gået med udvalgsvarerne, vil de små foreninger komme ud for store vanskeligheder. Vil vi bevare vor indflydelse på varemarkedets konkurrence, må de små foreninger slutte sig sammen […] Valget vil blive enten at lade sig sejle agterud eller se kendsgerningerne i øjnene. Effektivitet vil blive en afgjort nødvendighed.” (Læs her) Således talte FDB formanden Poul Nyboe Andersen til repræsentantskabet i 1959.

  • Læs om Poul Nyboe Andersen på Denstoredanske.dk. Hvad var hans baggrund for at blive formand for FDB?
  • Ud fra hele Tema 3 teksten, beskriv de fire typer af FDB butikker, som omtales: Diskbetjente butikker, selvbetjente butikker, supermarkeder og dobbeltsupermarkeder. Husk at tidsfastsætte dem. Du vil opdage, at nogle beskrives grundigere end andre. Udfyld ”hullerne” i dine beskrivelser finde informationer om de fire typer på Samvirke databasen. Se også den første artikel i Kulturstudier, Nr. 2, 2013 (Læs artikel her).
  • Hvordan er indkøbscentrene ændret siden 1970’erne? Vil indkøbscentrene være blevet erstattet af e-handel om tredive år? Med tanke på hvad du har lært i Tema 3, skriv en 1-sides fremtidsscenarie om, hvordan og hvor en familie vil gå på indkøb om tredive år. 

Undersøg om amerikaniseringen af Danmark i 1950’erne og 1960’erne også medførte ændringer i danskernes moral og normsæt.

  • Mode og unge menneskers påklædning ses ofte af den ældre generation som en moralsk markør. Sidst i 1960’erne og i 1970’erne afstedkom fx miniskørtet og hotpants skænderier mellem forældre og døtre, da tøjet ansås for at være afslørende og seksuelt udfordrende og for at få pigerne til at se ”billige” ud. Var der en sammenhæng mellem danskernes store interesse for USA og denne tilsyneladende degenerering af danske unges moral? Søg på Samvirke databasen og på nettet for at finde artikler fra perioden, hvor dette emne tages op.
  • Bliver danske unge påvirket moralsk eller religiøst af USA i dag? Giv eksempler.